Lukumas: la temptació del dònut artesanal

Tradicionalment hem associat dònut a a una peça de brioxeria industrial carregada de perniciosos greixos afegits i altres additius i conservants. Però, a qui no li ve de gust un dònut de tant en quan? A Lukumas podem caure en aquesta temptació d’una manera més slow i gaudint-ne més. Com? Menjant dònuts artesanals (més saludables i molt més bons) acompanyats d’un cafè de comerç just amb llet ecològica. Un pecat venial, vaja.

lukumas_2-e1384902460264-compressorLukumas és com s’anomenen els dònuts en grec i grec és el propietari del Lukumas, en Petros dissenyador gràfic fill de pastissers. A Grècia, en Petros va aprendre a fer els lukumas ajudant al negoci familiar. Un cop establert a Barcelona, es va dedicar a la publicitat però va acabar-ne prou cremat i va preferir  llevar-se  a les 5 de la matinada per fregir els lukumas segons recepta familiar secreta en la seva botiga-obrador.

El resultat són uns deliciosos, frescos i fonosos dònuts fets a mà. En Petros elabora diversos tipus de lukumas. Els lukumas pròpiament dits, els lukumakis que són la pasta del forat dels lukumas farcida, els ekels, més allargats i els stroglyos sense forat i farcits. A més del lukumas clàssic i glacejat hi trobem diverses cobertures: xocolata negra, xocolata blanca, llimona, maduixa, cafè… Els farcits poden ser de xocolata amb avellanes, crema, caramel, canyella melmelada i mastija una resina natural provinent de l’arbre del mateix nom que creix únicament al sud de l’illa de Kíos. Pel que fa a begudes, a més dels cafès, tes i smoothies, l’especialitat de la casa és el cafè frappé, un cafè batut amb gel.

lukumas_3-1024x678-compressorTambé són molt destacables la imatge gràfica i l’interiorisme del local on Petros hi ha posat el seu ofici de dissenyador: parets blanques que acullen interessants exposicions, làmpades grogues i pissarres negres: els tres colors que defineixen Lukumas a més del logo del mostatxo. Una acurada i adequada decoració minimalista per a un local petit on a més de la barra i ha una única taula gran de fusta per compartir.

Mentre no para de despatxar dònuts, en Petros somnia en obrir un altre Lukumas al Raval. Esperem veure’l obert ben aviat per si la temptació ens sorprèn pels carrers de Ciutat Vella.

 
 
 
Lukumas
Torrent de l’olla, 169
Tel. +34 932 18 23 75
Vila de Gràcia
Veure mapa
www.lukumas.com
Share

4 comments on “Lukumas: la temptació del dònut artesanal”

 1. Vincent Gonzaga says:

  As an avid donut fan, I can attest that the donuts at Lukumas are fantastic!

  1. Imma Tortajada says:

   Hi Vincent! You should add that you’re from the doughnuts country so you know what are you tallking about. Nice photos in the post, aren’t them? 😉

   1. Vincent Gonzaga says:

    A mis compañeros de trabajo les hace mucha gracia que dices que vivimos en el país de los donuts. :)

    1. Imma Tortajada says:

     Bueeeno el país de los donuts, de Breaking Bad, del jazz, de Philip Roth, de Homer Simpson, del Bourbon, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *