Associació Llibres Lliures: la primera llibreria gratuïta de Barcelona

Després de l’empatx consumista de les festes toca la tan de moda dieta detox. Res millor per començar que deixar-se el portamonedes  a casa i anar a un establiment on els articles no es compren ni es venen. Es tracta de l’Associació Llibres Lliures, un local farcit de llibres de segon mà on podeu anar i endur-vos tots els que us càpiguen a la mà i no retornar-los.

La iniciativa la va posar en marxa, Òscar Boada, professional del món editorial . “Un dia vaig escoltar per la ràdio que hi havia una llibreria de llibres lliures a Madrid anomenada Grupo 13 i vaig decidir engegar un projecte similar a Barcelona”, explica.

1392775_353118321500506_1912279236_nL’Associació Llibres Lliures es troba al carrer Cantàbria, al barri de la Verneda on es va criar l’Òscar. “A vegades ens han preguntat perquè estem situats  en aquesta zona si no hi ha res. Doncs precisament per això, perquè no hi han llibreries i molt poques biblioteques”, afirma. Vista la bona acollida de l’associació, el que no falta al barri són lectors. Tantmateix hi ve gent de tot arreu, tant a portar llibres com a endur-se’n. Segons l’Òscar, es reben uns 3.000 llibres al mes i se’n lliuren poc més de mil.

Totes les persones que hi treballen a l’Associació Llibres Lliures, incloent l’Òscar que és qui està al peu del canó tot el dia, són voluntaris. Les despeses de local i subministraments es paguen gràcies als socis que recolzen el projecte amb una quota de 12 € l’any i a les aportacions a la guardiola. També amb els preus simbòlics pels tallers que diverses persones i entitats imparteixen a l’associació: de pintura, de fotografia, de lector professional…

L’Òscar m’explica amb il·lusió que en només quatre mesos de vida, l’Associació Llibres Lliures bull d’activitats: participacions a fires, club de lectura, tertúlies, contacontes, recitals de poesia, campanyes solidàries, etc. Podeu seguir-les pel seu Facebook. Per a ell, la llibreria és sobretot un espai de trobada on es comença recomanant llibres i parlant de política i s’acaba per establir lligams d’amistat i col·laboració.

1524982_399534630192208_118229114_nCom es prenen les llibreries una iniciativa com aquesta?, pregunto. “No en som competència i així ho han entès. En un llibreria trobes el llibre que busques i totes les novetats. Aquí véns a descobrir. El que volem és que ningú es quedi sense llegir per falta de diners i alhora crear o reforçar un hàbit lector, la qual cosa també beneficia als autors i a les llibreries”, contesta Òscar

Després de les vacances trobo el local sacsejat. Hi estan fent espai a la nova secció de filmoteca que funcionarà amb préstec gratuït per a socis. Abans d’anar-me’n m’emporto El profesor del deseo de Philip Roth i hi deixo Mil cretins de Quim Monzó. Vaig rescatar aquest exemplar d’un punt verd, doncs em semblava un lloc poc digne per a un dels meus escriptors preferits. Volia liurar-lo a algú que el sabés apreciar. No sé que diria en Monzó, però jo estic segura que ara és en bones mans.  No us sembla?

Associació Llibres Lliures
Cantàbria 72,
Tel. +34 93 5330915
La Verneda – Sant Martí
Ver mapa
Share

4 comments on “Associació Llibres Lliures: la primera llibreria gratuïta de Barcelona”

 1. elsa says:

  Como puedo tener acceso a la librería gratuita?
  Gracias

  1. Imma Tortajada says:

   Pues pasándote por su local, en la calle Cantabria, 72. http://www.asllibreslliurescat.org/

 2. Lourdes Labara Ferrer says:

  Hola, hola
  tinc llibres de tot tipus que ja no puc tenir a casa. Us semblaria bé que us els portés?
  Gràcies

  Lourdes Labara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *