Mates: sabatilles personalitzades i fetes a mà a Barcelona

Vaig camí de Mates emprenyada pel perill que corren les botigues històriques al centre de la ciutat. Travesso tot l’Eixample i m’endinso a Sants fins desembocar al carrer Gayarre on em trobo de cara amb el taller artesà de sabateria Mates. El rètol, amb la seva peculiar tipografia, és el mateix que al 1947 va pintar en Francesc Mates, atleta i sabater. Els vidres esmerilats m’evoquen aquella època. Aquí, els testimonis de la petita història de Barcelona estan fora perill (de moment).

Una mica més enllà del taller hi ha la botiga Mates. Molt més moderna, va ser fundada el 2007, en el seixantè aniversari del taller. Allà em trobo a en Mario, un pou de ciència pel que fa a la història comercial de Barcelona i soci de la Myrna Mates en la distribució. En Mario m’explica amb entusiasme la història de Mates i em parla amb admiració de com en Francesc Mates va començar a fer-se les seves pròpies sabatilles d’esport. La flexibilitat, lleugeresa i resistència d’aquell calçat fet a mà va despertar l’admiració de companys i amics que li SDC11584-compressorencarregaven sabatilles fins que es decidí a obrir el seu propi taller en una època en què, com recorda Mario, “la gent encara feia cues de racionament”.

Francesc Mates va innovar el calçat esportiu fent models específics per a velocitat, cross, entrenament, sabatilles de claus, llançament de javelina… “Era un gran observador. Va crear unes sabatilles de cross  imitant la peülla d’una cabra per córrer pel fang sense relliscar-hi i va ser el precursor de la càmara d’aire fent un forat a la sola les sabatilles.” Aquests models es venien al taller i a les grans botiges d’esports de Barcelona i altres ciutats de l’Estat on eren ben conegudes.

Mates_2-compressorEl 1991 va morir Francesc Mates, les grans botigues d’esport multimarca van anar tancant però Myrna Mates, filla del fundador continuà la tasca del seu pare. És una la única mestra sabatera de Espanya i una de les poques d’Europa. A més d’actualitzar models clàssics del seu pare ha creat nous dissenys (com per exemple, urban sport, ballarines) sempre fets a mà. També fa sabates per a bebès, per a peus delicats i per a dur plantilles per encàrrec. Les sabatilles es venen a Japó a França, Suïssa o aquí a la botiga del carrer Gayarre. Oberta fa set anys, la botiga vol ser un aparador per donar-se a conèixer millor, recuperant també l’estil de les antigues sabateries on et miren els peus, et pregunten per què necessites les sabatilles i et recomanen el model més escaient. També s’hi pot demanar un disseny personalitzat.

mat40-1024x768-compressorObservant els models i parlant amb Mario el que més em sorprèn no són les esplèndides propietats de les sabates, ni el seu disseny actual i cool, ni el fet que a Mates hagin mantingut durant tants anys la seva forma de treballar artesanal. El que més em sobta i no deixo de preguntar-me és “com és que no havia descobert les mítiques Mates abans?

Mates
Gayarre, 38,
Tel. +34 934 32 49 47
Sants
Veure mapa
www.mates.es
Share

3 comments on “Mates: sabatilles personalitzades i fetes a mà a Barcelona”

 1. Moudandlink says:

  Hola! nos gustaría hablar con usted a cerca de sus productos.
  Saludos

  1. Imma Tortajada says:

   Tendríais que poneros en contacto directo con Mates. Nosotros somos, slowBCN, una guía de consumo sostenible y sólo referenciamos establecimientos. Muchas gracias!

 2. Marc says:

  Estoy muy interesado en comprar las clásicas mates negras (desconozco el modelo) creo que son de balonmano, si me podéis enviar fotos os diré cuales son
  Un saludo …. Marc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *