L’encant de Gràcia: almanac d’objectes viscuts

Un mirall antic, un gramòfon, una màquina d’escriure Remington i copetes de licor sobre la tauleta. Capses de cartró guarden vestits de nina, cortines, barrets per disfressar-se, puntes i retalls de roba. Pedretes, vieires, flascons de perfum buits, capses i capsetes, formes de sabates de fusta. Guies del Trotamundos, pòsters de l’oficina de Turisme de Catalunya, revistes de moda i disseny. Jocs de taula, nines i ninotets, carpetes i llapis esmolats. Una màquina de cafè Minimoka, motlles de pastís, caramanyoles d’alumini… Heu perdut res d’això? Busqueu-ho a l’Encant de Gràcia.

L'encant_4

Foto: Vincent Gonzaga

La meva iaia ho guardava tot. Fins i tot el paper de la pastisseria que embolcallava el tortellet dels diumenges era curosament plegat i tallat per a usos diversos que només a ella se li acudien. A l’Encant de Gràcia em retrobo amb l’esperit de la meva àvia. I no ho dic perquè gairebé totes les persones que atenen la botiga siguin avis. O potser sí, potser només els nostres grans coneixen el valor de les coses. Es tracta de voluntaris de la Fundació Acis, institució creada al 1962 que gestiona la botiga i diverses escoles a Barcelona: una llar d’infants, l’escola Artur Martorell i una escola d’adults.

La botiga de segona mà l’Encant de Gràcia es va crear al 1998 per tal de recaptar diners per a les necessitats de les esmentades escoles. Tots els objectes que s’hi venen són fruit de donacions voluntàries i són delicadament classificats, endreçats i etiquetats pels voluntaris que treballen per torns a la botiga. Ells són els primers meravellats dels objectes que els arriben. Com una peça de puntes finíssimes part d’un vestit molt antic que avui tots admiren. Si busqueu algun article en concret, demaneu-els-hi. Tots saben si el tenen o no, on és, en quin estat es troba o si no, a qui cal preguntar-ho i us atendran amb amabilitat extrema. Generosos, com els preus que escriuen a mà en etiquetes Appli.

lencant_5-1024x678-compressorLes caixes de cartró m’intriguen. Demano mirar la de vestits de nina pensant que em trobaré un totum revolutum i que ni sabran el que tenen. Error. Els vestidets estan perfectament planxats, rentats, guardats en bossetes individuals de plàstic i etiquetat entre 2 i 10 €. Me’n quedo uns quants i me’ls emboliquen amb paper d’arròs. Pago i apunten l’operació en una llibreta d’espiral. Surto pensant en si l’encant que dóna nom a la botiga vol dir lloc on es venen coses usades o qualitat encantadora. Vosaltres que en penseu?

Tip: Si voleu fer una petita ruta de botigues de segona mà pel barri de Gràcia, a més de l’Encant de Gràcia també podeu visitar Els 7 peus, a la Travessera de Gràcia 142 o De tot amb Gràcia a Milà i Fontanals, 51.

L’Encant de Gràcia
Astúries, 44
Tel. +34 93 416 09 84
Vila de Gràcia
Veure mapa
encantdegracia.com
Share

7 comments on “L’encant de Gràcia: almanac d’objectes viscuts”

 1. Como siempre, leyendo tus artículos, aprendo nuevas cosas —¡me entero de lugares desconocidos de mi propio barrio! Por eso os doy las gracias….una vez más.

  Qué maravilla.

  1. Imma Tortajada says:

   Pues te recomiendo que vayas. Tengo debilidad por las tiendas de segunda mano en general y por esta en particular. Los abuelos dependientes son lo más y hay tesoros ocultos y a muy buen precio. Gracias Jenifer por estar ahí.

 2. Coincideixo amb les teves impressions Imma. De fet la botiga està al costat de cada de la meva àvia i hi he portat algunes cosese que ella ja no volia. Entrar-hi és como fer un viatge en el temps.

  1. Imma Tortajada says:

   Si que és un viatge en el temps i no només pels objectes sinó per com els cuiden i valoren. Moltes gràcies pel teu comentari!

   1. Vincent Gonzaga says:

    It made me feel like I was traveling back in time, too! Hi, Imma!

    1. Imma Tortajada says:

     In your case it wasn’t only a travel in time. Hope you’ll come back soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *