Consumició obligatòria: llibreria de segona mà amb un toc punkarra

Consumició Obligatòria era un programa de ràdio on participava Martí Miret. En record d’aquells bons temps, en Martí ha posat aquest nom a la llibreria de segona mà que ha obert amb el seu nebot Adrià. I la veritat és que és del tot escaient, doncs amb un preu únic de 2 € per llibre resulta difícil marxar amb les mans buides.

Més enllà de les col·laboracions en els programes del periodista Vador Lladó, en Martí era i és quiosquer de professió. Quan la crisi de la premsa escrita va començar a fer trontollar el negoci, en Martí li va arribar la oportunitat d’incorporar al quiosc la venda de llibres de segona mà. Aquesta nova línia seguida va agafar volada i en Martí es va veure obligat a llogar un magatzem aConsumició obligatòrials baixos de la casa on viu, al carrer Diluvi de Gràcia, per tal de guardar-hi els llibres. L’espai havia estat una carboneria i duia molts anys tancat. Estava molt abandonat, però tanmateix conservava l’encant dels locals comercials antics amb un pis a dalt per a habitatge, amb balconada sobre la botiga i pati interior. La idea d’obrir-hi una llibreria de segona mà va començar a prendre forma, va negociar-ho amb el propietari i va convèncer el seu nebot Adrià perquè l’acompanyés en el projecte.

És l’Adrià, ex agent comercial, loquaç i entusiasta qui m’explica aquesta història. També recorda com van passar tot l’estiu condicionant el local ells mateixos i fent mobles amb palets fins que van obrir Consumició Obligatòria el passat octubre. “Vam decidir posar tots els llibres a 2 €. Ara sembla una bogeria perquè tenim exemplars que al mercat del col·leccionisme valen més però el que volem és facilitar l’accés a la lectura a tothom. A més, per aquest preu la gent s’atreveix a descobrir coses noves”, explica. Un altra estratègia per treure solemnitat a la llibreria són les fotografies iròniques que fan servir per classificar els llibres. Com ara la de Belén Esteban a la secció de Poesia (¿poesía eres tu?) o la de Vidal Quadras a la de Mascotes així com  les cites divertides que hi escriuen a la pissarra. Un punt estripat “perquè som uns nouvinguts en el sector” afirma l’Adrià.

20140505_115322-900x675-compressor

Poc convencional

A més de llibres, a Consumició Obligatòria hi tenen alguns vinils i Dvds i una secció de fanzines de molta qualitat. A més hi organitzen presentacions de llibres d’autors que s’autopubliquen ( i que després es poden comprar aquí), contacontes o exposicions (ara mateix hi ha Barcelonink, preciosos dibuixos de Barcelona fets amb tinta xinesa per Xavier Julià). Activitats a les que, com m’explica l’Adrià, hi donen un toc especial com per exemple, un acompanyament musical poc convencional.

CO_3Consumició Obligatòria no es troba sola en el seu activisme cultural, ben al contrari. Gràcia s‘ha convertit en el nou territori llibreter de Barcelona doncs hi han sorgit diverses llibreries de proximitat, petites però amb molta empenta que s’han sumat a les que ja hi havia. Totes s’agrupen en l’associació de Llibreters de Gràcia. “Quan ens vam fer socis fa sis mesos érem 30 i ara ja en som 36”, s’admira l’Adrià. Enguany van organitzar el seu primer Sant Jordi conjunt a la plaça de la Vila, una nova tradició per escapar de la gentada de Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya. Però no cal que espereu a l’any que ve per conèixer les noves llibreries de Gràcia. Podeu començar la vostra ruta per Consumició Obligatòria i aquí mateix trobareu el plànol de l’ illa dels llibres amb els 36 punts on podeu trobar algun tresor.

 
Consumició Obligatòria
Diluvi, 7
Vila de Gràcia
Veure mapa
Share

One comment on “Consumició obligatòria: llibreria de segona mà amb un toc punkarra”

  1. miguel says:

    tengo unos26 tomos adaptados para la lodge y que pertenecen a dos enciclopedias completas,sobre varios temas ,por ejemplo,conocimients oceanicos….ctc.quisiera venderlos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *