Oxfam Intermón: aposta per la moda de comerç just

Hi ha coses que no poden ser de Km0, coma ara tres de les menges que més em subjuguen: xocolata, cafè i te. Però a més d’aquesta plaent tríada i d’altres aliments exòtics, a la nova botiga d’Oxfam Intermón hi trobem, sobretot, roba i complements de Veraluna Comercio Justo, la seva marca de moda de comerç just, amb bona part ecològica (100% cotó orgànic) i, last but no least, atractiva i portable.

Aquesta imatge, amb aquesta bossa i aquest estampat, és la que m’ha fet venir a visitar la nova botiga de Oxfam Intermón a Gràcia. Allà hi trobo a Eduard Sagrera, responsable del grup de voluntaris de l’entitat, i tot un equip dedicat a donar les darreres puntades  per la inauguració oficial que tindrà lloc el proper 21 de novembre al vespre.  En realitat, tal com m’explica l’Eduard, no es tracta d’una botiga nova, sinó de la renovació d’un establiment en particular i d’un plantejament comercial en general.

Intermón_1-900x675-compressorAnys enrere, les botigues de comerç just d’aquesta ONG se centraven en articles d‘artesania tradicional de diversos llocs del món que sovint quedaven relegats a ser objectes de regal. Un canvi d’hàbits en el consumidor a causa de la crisi va propiciar una davallada de vendes d’aquesta mena de productes. Per seguir recolzant projectes de desenvolupament econòmic en els països més pobres del món, Oxfam Intermón ha decidit centrar-se en productes d’ús quotidià com ara, la moda de comerç just de Veraluna Comercio Justo.

Artesania+Dissseny

Veraluna comerercio justo és la marca de moda que la ONG n va crear fa un parell d’anys basada en tres eixos: orgànica (en part), d’alta qualitat i d’ús diari però seguint les tendències.  La roba l’elaboren diverses cooperatives de l’Índia  on treballen unes 400 dones dels suburbis de Mumbai, víctimes de la violència i de l’extrema pobresa amb la col·laboració de Hoss Intropia. Aquesta unió dóna lloc a peces senzilles però de bon gust i bona qualitat. M’agraden especialment, com no, els foulards, els vestits i les bosses de pell. També i tenen bates i pijames i samarretes bàsiques també per a nens. Els preus són molt assequibles, un vestit 35,90 €, una samarreta, 29,90 € i una bossa de pell 89, 90 €. Hi trobem a faltar, però, més varietat de peces.

A més de la moda de comerç just, a la botiga hi trobem dos seccions que ens permeten viatjar al voltant del món: la cosmètica ecològica (amb certificat IMO) i el rebost. Així hi trobem cosmètics a base d’oli d’argà (Marroc), mantega de karité (Burkina Fasso), te verd (Sri Lanka) o rosa mosqueta (Xile). Pel que fa a queviures, a més dels clàssics xocolates, cafès i tes (aquests darrers estrenen nova gamma) també hi trobem macarrons, spaghetti i altra pasta a base de quinoa, xips de iuca, galetes d’anacards i xocolata, rom i fins i tot ampolles de Mojito, llest per servir a 9,95 €. La meitat, aproximadament de productes d’alimentació són també ecològics.

Intermon_3-900x675-compressorTasts amb consciència

Segons m’explica l’Eduard, la botiga d‘Oxfam Intermón, vol ser també un centre de divulgació del comerç conscient. Per això, incorporen una petita secció de consum sostenible amb joguines educatives, embolcalls reutilitzables de bocates, llanternes sense piles…. També projecten fer actes de difusió com ara, tasts de productes però explicant les injustícies i conflictes que pateix el país d’origen.

A Barcelona hi ha diverses botigues d’Oxfam Intermón i no em puc estar de preguntar-li a l’Eduard per les botigues de segona mà, Oxfam Intermón Segona Oportunitat. “Es tracta d’una forma de captació de fons. Al Regne Unit, per exemple, Oxfam hi té més de 300 botigues de segon mà, algunes específiques de llibres o d’altres articles. Aquí les dues que vam obrir fa uns mesos són una prova pilot”. Doncs seguirem atents a l’estrenes d’Oxfam Intermón, ja siguin de comerç just o segona mà, dues formes de consumir de forma més sostenible.

Oxfam Intermón Comerç Just
Gran de Gràcia, 156.
Tel. +34  933682540
Vila de Gràcia
Veure mapa
 
Oxfam Intermón Comerç Just
Gran Via de les Corts Catalanes, 641
Tel. +34 93317534
La Dreta de L’Eixample
Veure mapa
 
Oxfam Intermón Segona Oportunitat
Provença, 478
Sagrada Família -Eixample
Veure mapa
 
Oxfam Intermón Segona Oprtunitat
Viladomat, 43
Sant Antoni – Eixample
Veure mapa
Share

2 comments on “Oxfam Intermón: aposta per la moda de comerç just”

  1. David says:

    Cada vez más organizaciones de comercio justo estrán entrando en el sector de la moda, y está claro que Intermon lo está haciendo de maravilla…que siga así :)

    Ya que estamos, yo compro alimentación comercio justo en esta web y la recomiendo a quien le pueda interesar: http://www.equimercado.org

    1. Imma Tortajada says:

      Pues la verdad es que a mi me sorprendió. Tienenpocas piezas però algunas muy atractivas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *