AidaBooks i TuuuLibrería: dues noves llibreries solidàries i de segona mà a Gràcia

tuuulibreria_3No tenim res en contra del llibre nou, ans el contrari. Trobo que val la pena invertir en una bona edició nova de trinca si l’obra s’ho mereix. És veritat, però, que la indústria editorial també té la seva versió fast; produir molt, de mala qualitat, alta rotació a la taula de novetats de la botiga i molts llibres que acaben a la brossa, alguns per justícia poètica però d’altres mereixerien una nova oportunitat. Això ens ho va corroborar l’impulsor de l’Associació Llibres Lliures ja fa un temps.
Per això mateix, saludem amb alegria dues noves llibreries solidàries i de segona mà sorgides a Gràcia la darrera tardor. Comprar a libreriessolidàries és una bona manera de contribuir a tres bones causes: la sostenibilitat, la cultura i la causa concreta per a la que treballa l’ ONG que han muntat la llibreria com a forma de finançar els seu projectes. A més, aquestes dues noves iniciatives no es conformen amb vendre llibres, sinó que organitzen diverses activitats culturals com ara, concerts, tallers, xerrades, presentacions de llibres…
aidabooks_1

Una d’elles és AidaBooks, al carrer Astúries a tocar de Plaça de la Virreina. La llibreria de l’ONG Aida. Segons el seu web, Aida treballa a 14 països de diversos indrets del en diversos projectes de cooperació desenvolupament tot i que, segons m’explica un dels voluntaris que atenen la botiga, la major part del que recapten a la llibreria es destina a cobrir les despeses de portar nens a Espanya perquè rebin un tractament mèdic que no li poden administrar al seu país d’origen. El preu per llibre és 1 o 3 €.

aidabooks_3A mes dels llibres de segona mà, a AidaBooks es poden comprar (i donar) altres objectes com ara els quadres en exposició, dels quals una part del preu, l’artista el dóna a Aida. També hi han llibretes i punts de llibre. Trobo que malgrat els pocs recursos, la decoració disposició de la llibreria és molt agradable. M’agraden especialment les infografies on expliquen la tasca de l’ONG. L’oferta també és de prou bona qualitat. Em quedo amb Asterix a Hispània i Elegía de Philip Roth tot i que tinc dubtes sobre i l’he llegit o no (sempre Roth!).

tuuulibreria_1De la Plaça de la Virreina me’n vaig a a la Plaça del Sol on hi ha TuuuLibrería, llibreria vinculada a l’ONG Yooou. TuuuLibrería, va néixer a Madrid amb el nom de Libros Libres i va ser la primera llibreria de l’Estat on hom podia emportar-se llibres de franc els que caben en una mà) a canvi d’un donatiu voluntari. El nom va canviar a TuuuLibrería i el donatiu va passar a ser obligatori tot i que, això sí, la quantitat la decideix el consumidor. Amb aquestes noves coordenades han obert sucursal a Barcelona.

La responsable m’explica que pel que fa a vendes que encara s’estan tuuulibreria_2donant a conèixer però que, en canvi, ja han rebut moltes donacions. En dono fe, doncs els palets que fan de lleixes estan a vessar. Una disposició molt particular i visualment atractiva que pot ser pràctica per emmagatzemar la morralla que inevitablement s’acumula en una llibreriad de vell però no facilita la tasca de buscar-hi tresors. Per sort tenen una taula de destacats força interessant a l’entrada. Hi descobreixo novel·les d’E.M Foster i El ruido y la Furia de Faulkner, un gran clàssic encara que sigui en una edició d’El País.
Aquestes dues llibreries solidàries formen part de La Vila dels Llibres, mapa que agrupa 32 llibreries de Gràcia on destaquen altres llibreries de segona mà que ja han sortit a slowBCN com Hibernian Books o Consumició Obligatòria.

 

Aida Books
Astúries, 78Vila de Gràcia
Veure al mapa
TuuuLibrería
Planeta, 7
Vila de GràciaVeure al mapa
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *